سنسور حرکتی چیست | انواع حسگر حرکتی
سنسور حرکتی چیست ؟ ( حسگر حرکتی )
سنسور حرکتی یا حسگر حرکتی یا آشکار ساز حرکتی (Motion Sensor) دستگاهی است که از یک ساختار فیزیکی یا حسگری الکترونیکی تشکیل شده است. این نوع از حسگرها میتوانند به صورت کیفی حرکت را تشخیص داده و کاربر را نسبت به وجود این حرکت در میدان تحت نظر آگاه سازد. در ادامه با این مطلب از مجله میتره همراه باشید که به انواع سنسور حرکتی و کاربردهای حسگر حرکتی پرداخته شده است که پیش از خرید سنسور حرکتی باید بدانید.
سنسور حرکتی یکی از اجرای سیستم های امنیتی نیز است. معمولا حسگر یک قطعه کوچک است که هر گونه حرکت در محیط را شناسایی میکند و محوطۀ اطراف و داخل منزل یا محل کار را تحت پوشش قرار می دهد. حسگر می تواند با به صدا در آوردن زنگ خطر یا ارسال پیام به افراد اطلاع دهد. همچنین این سنسور را میتوان با لامپ ال ای دی راهرو هماهنگ کرد تا هنگام ورود افراد لامپها روشن شوند. تنظیمات سنسورهای حرکتی به گونهای است که اگر بخواهید میتواند علاوه بر پخش زنگ خطر و روشن کردن لامپها، درب ها را نیز قفل کند.
سنسور حرکتی چگونه کار می کند ؟
حسگر از یک تشخیص دهنده الکترونیکی که میتواند تشخیص حرکت را به یک سیگنال الکتریکی تبدیل کند تشکیل شده است. این منظور میتواند با اندازهگیری تغییرات نوری یا شنوایی در میدان تحت نظر تحقق یابد. نور مادون قرمز یا فناوری لیزر میتواند برای قسمت تشخیص نوری مورد استفاده قرار گیرند. وقتی تشخیص حرکت توسط یک ساختار طبیعی صورت گیرد آن را درک کردن حرکت مینامیم. همچنین تشخیص دهندههای حرکتی نیز وجود دارند که از دوربینهای متصل به کامپیوترها استفاده میکنند. یک راه ساده برای تشخیص حرکت توسط دوربینهای ثابت این است که تصویر را با یک تصویر مرجع مقایسه کرده و به آسانی میزان تفاوت در پیکسلها را محاسبه کند.
انواع سنسور حرکتی
پیش از خرید سنسور حرکتی بهتر با انواع سنسور آشنایی داشته باشید.
حسگرهای حرکتی فعال
نحوه کارکرد سنسورهای حرکتی فعال (Active Motion Sensors) به این صورت است که به طور مداوم امواج فراصوت را به بیرون می فرستد و این امواج مجدد به حسگر برمیگردند. این الگو به صورت یکنواخت تکرار میشود تا زمانی که یک توسط یک عامل مانند گام های یک فرد دچار اختلال شود که در این هنگام حسگر زنگ هشدار را به صدا درمیآورد. به این سنسور، حسگر حرکتی بر اساس رادار نیز میگویند.
حسگرهای حرکتی منفعل
این حسگر به دو دسته بندی تقسیم میشود که هر دو برای داخل منازل و محیط کار مناسب هستند.
سنسور حرکتی تصویری
عملکرد این سنسور از طریق صاتع کردن پرتوهای لیزری است و . هنگامیکه یک جنبنده از مقابل نور لیزرها عبور کند، در سطح نور تغییر ایجاد میشود و آلارم هشدار به صدا در میآید.
سنسور منفعل مادون قرمز
در این سنسور انرژی مادون قرمز (infrared) را به بیرون منتشر میشود و زمانیکه این امواج به حیوان یا انسان برخورد کند، به صورت انرژی گرمایی به سنسور برمیگردد و زنگ هشدار به صدا درمیآید. از ویژگی این حسگر میتوان به توانایی سازگاری با دمای محیط و طلوع و غروب خورشید اشاره کرد.
مزایای و معایب نصب سنسور حرکتی
مزایای سنسور حرکتی
نصب سنسور حرکتی و استفاده از حسگر حرکتی مزایای مختلف دارد از جمله:
- امکان تنظیم زمان روشن ماندن لامپها و صرفه جویی در مصرف برق به هنگام هماهنگی با لامپهای هوشمند راهرو
- جایگزین مناسب برای کلید برق و تایمر
- ابعاد کوچک
- محدوده وسیع لنز
- دوام و عمر بالا
- غیرقابل سرقت و از کار انداختن توسط سارقان: به محض نزدیک شدن سارق به آن زنگ هشدار به صدا در میآید
- نصب و راه اندازی آسان
- قابلیت جا به جایی آسان به دلیل بی سیم بودن
- کارکرد مستقل از برق حتی در صورت قطع برق همچنان فعال میماند.
- تشخیص کوچکترین حرکت در هر میزان نور محیطی
معایب سنسور حرکتی
- این سنسورها به دلیل حساسیت به هرگونه حرکتی ممکن است زنگ هشدار را بی جهت به صدا در آورد. بهتر است در زمانهای کم رفت و آمد آن را فعال کنید.
- سنسور حرکتی مادون قرمز از پشت شیشه اجسام به خوبی عمل نمیکند. به دلیل اینکه این حسگر حرکات را به صورت گرما دریافت میکند و شیشه و اجسام مقابل مانع از رسیدن گرما به حسگر میشود. حتما باید این حسگر را در محلی نصب کنید که هیچ جسمی جلوی رسیدن سیگنالها را به آن نگیرد.
- عدم آشنایی با نصب صحیح و تنظیمات سنسور می تواند باعث چشمک زدن لامپ ال ای دی شود.
کاربردهای سنسور حرکتی
در مورد کاربرد سنسور حرکتی یا کاربرد حسگر حرکتی به طور کلی و همچنین حسگر حرکتی روشنایی می توان به موارد متعددی اشاره کرد از جمله:
- قابل نصب بالای دربهای اتوماتیک برای تشخیص حضور افراد و باز و بسته شدن خودکار
- راهرو و راهپلهها
- پارکینگ و انبار
- شیرآلات اتوماتیک دستشویی و سرویس های بهداشتی
- گیت های اتوماتیک بلیط
- اتاق پرو مغازه ها
- برخی از پارکومترها
- بالارفتن میزان عمر سیستم برق ساختمان و لامپ ها و صرفه جویی مصرف برق تا ۷۵ درصد
- صرفه جویی در مصرف برق به علت روشن و خاموش شدن اتوماتیک و در نهایت کاهش هزینه
- پیشگیری از انتقال آلودگی به دلیل حذف کلید
- بالا بردن ضریب امنیتی
- خاموش شدن هوشمند لامپ ها پس از مدت زمان تعیین شده
- عدم نیاز به کلید برق و تایمر
- روشن نشدن لامپ ها در زمان غیر ضروری که نور محیط مناسب است مثل در طول روز
پس از بررسی انواع سنسور حرکتی و کاربردها های حسگر حرکتی و مزایای آن می توانید با مراجعه به فروشگاه میتره اقدام به خرید سنسور حرکتی میتره نمایید.