همه آنچه که درباره لامپ ال ای دی باید بدانید
لامپ ال ای دی

همه آنچه که درباره لامپ ال ای دی باید بدانید

همه آنچه که درباره لامپ ال ای دی باید بدانید

لامپ ال‌ ای‌ دی چیست ؟

لامپ ال‌ای‌دی (لامپ LED) نوعی لامپ‌ است که برای روشنایی از دیود نورافشان استفاده می‌کند. در واقع این لامپ یک دیود نورافشان نیمه رسانا است که زمانی که جریان الکتریکی از آن عبور می‌کند از خود نور مرئی منتشر می­کند. این لامپ‌ها که در ابتدا بیشتر به عنوان چراغ در درون دستگاه‌های الکترونیکی کاربرد داشتند، با مزایای لامپ ال ای دی سقفی و همچنین کاربردهای لامپ ال ای دی سقفی ، این محصولات توانسته اند جای خود را در صنعت روشنایی در دنیا باز کنند.

کلمه LED مخفف کلمات Light emitting diode (دیود ساطع‌کننده نور) است. دیودهای ساطع‌کننده نور در واقع جزء خانواده دیودها هستند که زیرگروه نیمه هادی‌ها به‌شمار می‌آیند. خاصیت متمایز کننده ال‌ای‌دی‌ها نسبت به سایر نیمه‌هادی ها این است که با گذر جریان الکتریکی از آن‌ها مقداری انرژی به صورت نور از آن‌ها ساطع می‌شود.

کاربردها و انواع لامپ ال ای دی

کاربردهای لامپ LED

LED ها که از دهه‌های گذشته در تجهیزات الکترونیک مورد استفاده قرار می‌گرفتند، عموماً برای نمایش خاموش یا روشن بودن نمایشگرها در لوازم مولتی مدیا و نیز نشان‌گر آماده به کار بودن لوازم الکتریکی و ماشین آلات مورد استفاده قرار گرفتند. اما در حال حاضر LED ها به نحوی ساخته می‌شوند که نور را در جهت خاصی متمرکز کنند. آنها معمولاً داخل یک محفظه شفاف گنبدی شکل کوچک قرار می‌گیرند و در سایز یک چوب کبریت هستند و به‌ سختی می‌شکنند. بزرگ‌ترین ایراد لامپ‌های LED رنگ آن‌ها بود. اما اکنون به آسانی با تغییر در ساختار فیزیکی و مواد تشکیل‌دهنده LED، نور در رنگ‌ها و شدت‌های مختلف و با طول موج مشخص با رنگ کاملاً خالص تولید می‌شود. به عبارتی LEDها فاقد پرتوهای مادون قرمز و فرابنفشی هستند که سایر صنایع روشنایی ایجاد می‌کنند و LEDها به سلامت چشم و محیط آسیب نمی‌رسانند که این مساله نیز یکی از مزایای لامپ ال ای دی است.

لامپ‌های ال‌ای‌دی ابتدا به عنوان لامپ‌های نشان‌گر و با نور کم، در وسایل الکتریکی به کار می‌رفتند، بعدها استفاده از آن‌ها به بخش روشنایی گسترش یافت و با نور سفید آن با روشنایی مطلوب و مصرف کم تولید شدند. قدم بعدی کمک به تکامل تلویزیون‌ها و مانیتورهای ال‌سی‌دی بود که در آنها نور پشت نمایشگر کریستال مایع به جای لامپ فلورسنت توسط LED ها تأمین می‌شد؛ به تدریج نمایشگرهایی با فناوری ال‌ای‌دی جایگزین نمایشگرهای ال‌سی‌دی شده اند.

انواع لامپ LED

با توجه به نوع مصرف، می توان کاربرد لامپ ال ای دی سقفی را به سه دسته اصلی تقسیم کرد :

همچنین انواع لامپ ال ای دی شامل موارد زیر می باشد:

مزایای لامپ‌ ال ای دی 

لامپ های LED مزایای و ویژگی های مختلفی دارند که از جمله مهمترین مزایای لامپ ال ای دی می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • طول عمر

 طول عمر اولین و مهم‌ترین معیار، در لامپ‌های ال‌ای‌دی محسوب می شود. لامپ‌ها LED طول عمری بین ۵۰ هزار تا ۶۰ هزار ساعت دارند. این طول عمر در مقایسه با لامپ های دیگر بسیار بیشتر است.

  • بازده نوری

از دیگر مزیت های لامپ های ال‌ای‌دی می‌توان به بازده نوری بالای این لامپ ها اشاره نمود. در حال حاضر لامپ‌های LED بازده‌ای بین ۷۴ تا ۱۲۰ لومن بر وات را دارا می‌باشند و این در حالی است که این مقدار برای لامپ‌ رشته‌ای ۱۰ تا ۱۵ لومن بر وات است. برای لامپ‌ کم ‌مصرف ۴۵ تا ۶۵، برای لامپ‌های بخار جیوه ۳۵ تا ۶۰، برای لامپ‌های بخار سدیم ۶۰تا ۱۱۰ و برای لامپ‌های متال هالید ۷۵ تا ۸۵ لومن بر وات می‌باشند.

  • تعداد خاموش روشن

 طول عمر این لامپ‌ها به هیچ وجه تابعی از تعداد روشن و خاموش شدن نیست، می‌توان این لامپ‌ها را میلیون‌ها بار روشن و خاموش کرد. در واقع طول عمر لامپ تنها به مدت زمان روشن بودن بستگی دارد.

  • تنظیم شدت نور

 امکان تنظیم نور در لامپ‌های ال ئی دی با استفاده از تکنولوژی PWM که کنترل سطح ولتاژ به کمک تغییر پهنای پالس است و در اکثر میکروکنترلرها موجود است به راحتی امکانپذیر است.

با توجه به مواردی که به عنوان مزایای لامپ ال ای دی ذکر شد، بدیهی است که کاربرد لامپ ال ای دی بیش از سایر لامپ هایی مانند لامپ کم مصرف یا لامپ رشته ای است و در نورپردازی مزیت بزرگی محسوب می شود.

  • رنگ نور

رنگ نور یک لامپ LED ( چراغ ال ای دی ) با معیاری به اسم دمای رنگ بر حسب کلوین توصیف می‌شود. دمای رنگ برای مشخص کردن رنگ منبع نور از طریق مقایسه آن با رنگ یک جسم سیاه تشعشع ‌کننده استاندارد به کار می‌رود. جسم سیاه، چیزی شبیه پلاتین است که هیچ نوری منعکس نمی‌کند و کل نوری که به آن تابیده می‌شود را جذب می‌کند.هر چه عدد دمای رنگ بالاتر باشد، رنگ نور بیشتر به محدوده رنگ‌های سفید و سرد نزدیک است و هر چه این عدد کوچک‌تر باشد رنگ نور به محدوده رنگ‌های گرم نزدیک‌تر است. براین اساس دمای رنگ بیشتر از ۴۰۰۰ کلوین به عنوان نور سرد و دمای رنگ پایین‌تر از ۳۰۰۰ کلوین به عنوان نور گرم در نظر گرفته می‌شود.

  • اشعه های لامپ

میزان اشعه فرابنفش لامپ‌های LED و لامپ اس ام دی بسیار کم است. اما به هر حال نورهای سفید لامپ‌ها از نورهای زرد آنها، اشعه فرابنفش بسیار کمتری دارند. در لامپ‌های کم مصرف و مهتابی، پس از اینکه بخار جیوه موجود در لامپ تحریک می‌شود و از خودش نور فرابنفش تولید می‌کند، این نور با گذر از لایه فسفر که در لایه داخلی شیشه لامپ قرار دارد، به نور مرئی تبدیل می‌شود. اگر کیفیت لایه فسفر روی شیشه لامپ کم باشد یا اینکه به مرور زمان در اثر ضربه فرو بریزد، اشعه ماورای بنفش، به صورت مستقیم وارد محیط می‌شود. اشعه ماورای بنفش یک اشعه سرطانزا است. همچنین می توانید مطلب مضرات لامپ ال ای دی ؛ آیا لامپ ال ای دی ضرر دارد ؟ را مطالعه نمایید.

راهنمای خرید لامپ ال ای دی

سال های زیاد است که روشنایی منازل و محل کارمان با استفاده از لامپ های رشته ای معمولی انجام شده است. لامپ هایی که بسیار پرمصرف هستند، طول عمر کوتاهی دارند و بیشتر انرژی مصرفی خود را به جای نور به گرما تبدیل می کنند. در این روزها و با توجه به این که همه ابعاد زندگی ما با پیشرفت فناوری دچار تغییرات شده اند بهتر است ما نیز جایگزینی مناسب برای لامپ های رشته ای و قدیمی پیدا کنیم و اقدام به خرید لامپ ال‌ای‌دی بنماییم.

اگر قصد خرید لامپ برای خانه یا خرید لامپ برای مغازه و فروشگاه را دارید، برای آشنایی با مزایای لامپ ال ای دی و کاربرد لامپ ال ای دی در هر محیط، مطالب لامپ‌های ال‌ ای‌ دی برای نورپردازی فروشگاه‌ ها و  لامپ ال ای دی برای خانه و حیاط و لامپ برای اتاق خواب راهنمای خوبی برای انتخاب شما و یا حتی در زمینه  تعمیر لامپ ال‌ای‌دی یا نصب لامپ ال‌ای‌دی مفید است.

همچنین میتوانید اطلاعات مختصر و مفیدی درباره خرید لامپ را از لینک زیر دریافت کنید.

تفاوت لامپ LED و لامپ کم مصرف

لامپ‌های ال‌ای‌دی معمولاً نسبت به لامپ‌های کم مصرف، میزان مصرف برق کمتری دارند. البته این حالت همیشگی نیست و بسیار بستگی به المان‌های به کار رفته در هر دو نوع لامپ دارد. فقط در زمانی می‌توان گفت که یک لامپ ۱۰ وات LED نور بیشتری از یک لامپ ۱۰ وات کم مصرف دارد که المان‌های تشکیل دهنده هر دو لامپ از یک سطح کیفیت برخوردار باشند.

همچنین این وضعیت در مورد مقایسه عمر لامپ‌ها نیز صادق است؛ به صورت اسمی، لامپ LED در حدود ۵۰۰۰۰ ساعت طول عمر مفید دارد در صورتی که لامپ کم مصرف دارای ۸۰۰۰ ساعت طول عمر مفید است. اما در عمل مشاهده می‌شود که این ارقام تا حدودی با ارقام واقعی متفاوت است. که این مساله یکی از دیگر از مزایای لامپ ال ای دی است که کاربرد لامپ ال ای دی را بیشتر از لامپ کم مصرف کرده است.

زیر سطح ساطع‌کننده نور درون لامپ کم مصرف، مقداری جیوه دارد که بسیار سمی است. در صورت شکستن تیوب لامپ کم مصرف این ماده در محیط پخش شده و می‌تواند باعث مسمومیت گردد. اما این فقط زمانی اتفاق می افتد که این تیوب بشکند، در غیر این صورت استفاده از این لامپ خطری ندارد. بیشتر مصرف‌کنندگان این لامپ پس از سوختن یا از کار افتادن آن، آن را به همراه سایر زباله‌ها به درون سطل‌های معمولی زباله می‌اندازند. لامپ کم مصرف به محیط زیست آسیب می‌رساند زیرا در هنگام انتقال یا تجمیع زباله‌ها به احتمال زیاد تیوب این لامپ می‌شکند و جیوه داخل آن به محیط بیرون نشت می‌کند و باعث آلودگی محیطی می‌گردد.

همچنین برای کسب اطلاعات بیشتر می توانید مطلب، تفاوت لامپ ال‌ای‌دی با لامپ‌های کم مصرف را مطالعه بفرمایید.

نور لامپ ال ای دی آفتابی، ال ای دی مهتابی و ال‌ای‌دی طبیعی

رنگ نور یک لامپ LED ( چراغ ال ای دی ) با معیاری به اسم دمای رنگ بر حسب کلوین توصیف می‌شود. دمای رنگ برای مشخص کردن رنگ منبع نور از طریق مقایسه آن با رنگ یک جسم سیاه تشعشع ‌کننده استاندارد به کار می‌رود. جسم سیاه، چیزی شبیه پلاتین است که هیچ نوری منعکس نمی‌کند و کل نوری که به آن تابیده می‌شود را جذب می‌کند.

هر چه عدد دمای رنگ بالاتر باشد، رنگ نور بیشتر به محدوده رنگ‌های سفید و سرد نزدیک است و هر چه این عدد کوچک‌تر باشد رنگ نور به محدوده رنگ‌های گرم نزدیک‌تر است. براین اساس دمای رنگ بیشتر از ۴۰۰۰ کلوین به عنوان نور سرد و دمای رنگ پایین‌تر از ۳۰۰۰ کلوین به عنوان نور گرم در نظر گرفته می‌شود.

برای مطالعه بیشتر و آشنایی با مزایای لامپ ال ای دی آفتابی و مهتابی و همچنین کاربرد لامپ ال ای دی آفتابی یا مهتابی به مطلب، خرید لامپ آفتابی یا خرید مهتابی، کدام را انتخاب کنیم؟ مراجعه کنید.

ساخت لامپ ال ای دی

تعمیر لامپ ال ای دی ؛ ساخت لامپ ال ای دی و نصب لامپ ال ای دی سقفی

یکی از نکاتی که همیشه در مورد لامپ های ال‌ای‌دی مورد توجه بوده است، قابلیت تعمیر لامپ ال‌ای‌دی است. در بسیاری از موارد پس از سوختن لامپ ال‌ای‌دی ، با تعمیر لامپ LED و تعویض LED های سوخته، لامپ دوباره قابل استفاده خواهد بود. نکته جالب دیگر در مورد این لامپ‌ها این است که با تهیه قطعات تشکیل دهنده لامپ حتی قادر به ساخت لامپ LED در خانه خواهید بود. اگر تا به حال لامپ LED نصب نکرده باشید هم شاید به یک راهنمای برای نصب لامپ احتیاج داشته باشید.

اگر قصد دارید در مورد نکاتی که ذکر شد اطلاعات بیشتری کسب کنید به این مباحث در مجله میتره مراجعه نمایید.:

تنوع مدل های مختلف لامپ‌ ال‌ای‌دی با قیمتهای متفاوت بسیار زیاد است، بنابراین هنگام خرید لامپ LED از فروشگاه، داشتن اطلاعات کافی و توجه به نوع کاربرد اهمیت بسیاری دارد. برای آشنایی با انواع لامپ ال‌ای‌دی، کاربرد لامپ LED و مزایای LED به مجله میتره مراجعه کنید. در این مجموعه می‌توانید با توجه به نوع مصرف (مسکونی، اداری، تجاری و …) با مناسب‌ترین محصولات LED آشنا شوید.

 

منبع: energyearth.com و earthled.com

این پست دارای یک نظر است

  1. Pingback: استانداردهای نورپردازی برای محیط کار چیست؟ - کلید پریز آنتیکو

نظرات بسته شده اند.