لامپ ال ای دی خودرو
لامپ خودرو

لامپ ال ای دی خودرو

لامپ ال ای دی خودرو ( چراغ ال ای دی خودرو )

لامپ ال ای دی خودرو ( چراغ ال ای دی خودرو )

چراغ خودرو یا لامپ خودرو همواره یکی از جذاب‌ترین بخش‌های طراحی هر خودرو بوده است. سیستم روشنایی خودرو علاوه بر کارکرد عملیاتی آن، دارای کاربردهای زیبایی‌ شناسانه در طراحی خودرو نیز است. امروزه دیگر نیازی به بررسی در مورد ایجاد روشنایی به منظور مشاهده بهتر جاده ها احساس نمی شود، زیرا یک خودروی مجهز به سنسور روشنایی می تواند به هنگام غروب آفتاب و یا در زمان عبور از تونل ها و مکان های کم نور به صورت اتوماتیک چراغ های خود را روشن نماید. اما فناوری تمامی لامپ های خودرو، یکسان نیستند چرا که همه آن ها از فناوری های یکسانی استفاده نمی کنند. در حال حاضر مجموعه ای متفاوت از چراغ های ماشین مانند خرید لامپ ال ای دی خودرو یا لامپ ال ای دی ماشین ، لامپ هالوژنی خودرو، لامپ زنون ، لامپ هدلایت خودرو ، لامپ هدلایت و … وجود دارد که نسبت به سیستم های قدیمی از مزایای متنوعی نیز برخوردار می باشند.

در ادامه این مطلب از مجله میتره به بررسی انواع لامپ های خودرو پرداخته شده است. تا در خرید لامپ خودرو ( خرید چراغ ماشین ) راهنمایی مناسب برای شما باشد.

چراغ خودرو

لامپ نئون

این مدل از لامپ ها، قدیمی ترین نوع چراغ های خودرو در جهان هستند. چراغ های نئون، فناوری الکتریسیته را از طریق یک رشته فلزی از جنس کروم با کیفیت، در یک خلاء عبور می دهند و با عبور الکتریسته موجب داغ شدن رشته فلزی و تولید نور می شوند. از آنجا که در داخل لامپ حبابی اکسیژن وجود ندارد، رشته های فلزی در اثر داغ شدن زیاد نمی سوزند، ولی همچنان به درخشش و گرما ادامه می دهند. بزرگترین پیشرفت لامپ رشته ای ، توسعه پرتو و پلمپ کردن این چراغ ها بود که باعث طولانی تر شدن عمر و درخشندگی بیشتر نسبت به لامپ های خانگی شد.

لامپ هالوژنی خودرو

لامپ های هالوژنی خودرو اولین نسل از لامپ هایی است که هنوز هم در خودروهای امروزی به کار می‌رود. بیشتر خودروهای تولید داخل از این نوع لامپ‌ها برای چراغ‌های جلو و عقب خود استفاده می‌کنند. اگر جدول مندلیف را از دوران دبیرستان به خاطر می‌آورید؛ حتما می‌دانید که هالوژن یکی از گازهای سمی و واکنش‌پذیر است. این گاز در یک حباب شیشه‌ای که یک رشته تنگستن در آن است، تشکیل دهنده ساختار لامپ های هالوژنی می‌شود.

لامپ هالوژنی خودرو

لامپ زنون

لامپ های زنون به تازگی و طی سال‌های گذشته نزد سازندگان خودرو و علاقمندان به آپشن‌های ماشین، بسیار محبوب شده است. حباب این لامپ نیز به کمک گاز زنون پر شده است. نور سفید رنگ تشکیل شده در لامپ های زنون که قدرت پرتاب نور بالایی دارد، ناشی از قوس الکتریکی ایجاد شده بین دو الکترود موجود در این لامپ ها است. زنون نسب به لامپ ال ای دی خودرو مصرف برق بیشتری دارد.

لامپ زنون ماشین

لامپ ال ای دی خودرو

 فناوری لامپ ال ای دی اتومبیل ( چراغ ال ای دی خودرو یا چراغ ال ای دی ماشین ) نسبتا در دنیای خودرو جدید است. علیرغم اینکه مدت زمانی طولانی از ساخت لامپ های LED گذشته است، هزینه های بالای تولید آنها باعث شده تا حدود زیادی از کاربرد این تکنولوژی در صنعت خودرو گرفته شود. به همین دلیل از آنها برای چراغ های کم نور روز به جای چراغ های بزرگ استفاده می شده است. چراغ LED یک نورافکن تکی نیست؛ بلکه مجموعه ای متشکل از نورافکن ها است که با یکدیگر کار می کنند تا نور مورد نیاز را تولید نمایند. برخورداری از منابع نور چندگانه اجازه می دهد تا خودروسازان، شکل انتشار نور را در حالت های مختلف مانند ترافیک کاهش دهند و یا در زمان رانندگی شکل انتشار نور را تغییر دهند که بتوانید تابلوها و علایم جاده ای را در حین رانندگی بهتر مشاهده نمایید. لامپ LED انرژی کمتری مصرف می کنند. در نتیجه برای روشن نگه داشتن آنها انرژی کمتری مصرف می گردد.

لامپ ال ای دی خودرو

 

لامپ هدلایت خودرو

لامپ هدلایت خودرو به لامپ های نسل جدید خودرو گفته می شود. لامپ های پر نور و قوی که این روز ها مورد توجه بسیاری از صاحبان خودرو قرار گرفته است. نور دهی لامپ هدلایت بخاطر بهره گیری از تکنولوژی ال ای دی و اس ام دی، قوی و در عین حال نسبت به لامپ های مشابه مانند زنون از مزیت هایی برخوردار است. هدلایت ها را می توانید در کاسه چراغ جلو و پروژکتور های داخل سپر استفاده کنید. همانطور که می دانیم در هر خودرویی دو جهت نور که به آن ها نور بالا و نور پایین گفته می شود وجود دارد. خودرو های امروزی از پروژکتور های داخل سپر نیز به جهت بهتر کردن کیفیت نور دهی نیز بهره می برند. هر کدام از موارد گفته شده دارای یک سوکت خاص و یک طراحی منحصر به فرد برای قرار گرفتن پایه لامپ هستند. به این دو عامل مختصرا پایه می گویند

 

کدام نوع لامپ مناسب تر است؟ مقایسه انواع لامپ ماشین

در واقع باید گفت که فناوری های مختلف روشنایی خودرو لزوما بهتر از یکدیگر نیستند. اگرچه هر کدام نقاط ضعف و قوت خاص خود را دارند؛ اما انتخاب آنها بیشتر بر پایه کاربرد آن و هدف نهایی خریدار تعریف می‌شود.

درباره مزایای لامپ های هالوژنی می‌توان به نور شفاف، هزینه تعویض پایین و طول عمر نسبتا بالا اشاره کرد. در حالی که از اصلی‌ترین معایب این لامپ ها ایجاد گرمای زیاد و اتلاف انرژی الکتریکی بالا است.

لامپ های زنون اما نه‌تنها انرژی کمتری نسبت به لامپ های هالوژنی مصرف می‌کنند؛ بلکه به دلیل ساختار فاقد رشته تنگستن خود، از عمر طولانی‌تری نیز برخوردار هستند. البته این لامپ ها علاوه بر قیمت بالایی که دارند؛ دارای یک مشکل جدی‌تر هم هستند؛ و آن آزاردهنده بودن نور آنها برای رانندگان مقابل است.

در نهایت نیز لامپ ال‌ ای‌ دی خودرو است که نسبت به هر دو لامپ دیگر انرژی بسیاری کمتری مصرف کرده و فضای کمتری اشغال می‌کنند. اما لامپ ال ای دی خودرو  یا چراغ ال ای دی ماشین قیمت بیشتری نسبت به سایر موارد دارد

در نهایت هنگام انتخاب لامپ خودرو به این نکته توجه کنید که کاربرد آن برای شما چیست. رانندگی در شهر، در ترافیک، در جاده و یا در جاده‌های کوهستانی و حتی آفرود، شرایط متفاوتی را می‌طلبد. در بعضی موارد شما نیازمند یک لامپ خودرو با شدت نوردهی بالا هستید و در مواردی باید تنها موقعیت خودروی خود را با این نور تعیین کنید. همچنین هنگام انجام این تغییرات خود را در مقابل نور خودروی خود تصور کنید. این نور نباید برای دیگران و رانندگان مقابل آزاردهنده باشد. همچنین باید توجه کرد که سیستم الکترونیکی خودروی شما توانایی پشتیبانی از لامپ های مدنظر مانند لامپ ال ای دی خودرو یا لامپ هدلایت خودرو را داشته باشد؛ و خرید لامپ خودرو ، از نظر قوانین راهنمایی و رانندگی ممنوع نباشد.

در جدول زیر به مقایسه انواع چراغ ماشین ( لامپ ماشین ) از منظر مزایا و معایب پرداخته شده است.

نوع لامپ

مزایا معایب

لامپ هالوژن

نور سفید و شفاف، طول عمر زیاد، هزینه تعویض کم تولید گرمای زیاد، اتلاف انرژی، هنگام تعویض حباب باید دقت زیادی به خرج دهید، در صورت تماس با مایعات به سرعت واکنش نشان می‌دهند

لامپ زنون

نور بسیار مناسب، مصرف انرژی کمتر و طول عمر بیشتر در مقایسه با لامپ های هالوژن گران قیمت، به دلیل ایجاد نور خیره کننده ممکن است سبب آزار راننده مقابل شوند

لامپ ال ای دی

اندازه کوچک، مصرف انرژی بسیار کم، ساختار متفاوت قیمت بالا، بیشتر از لامپ های هالوژن و زنون باید خنک شوند

دیدگاهتان را بنویسید