نورپردازی
نورپردازی

نورپردازی

نورپردازی چیست ؟

دانش و هنر استفاده از روشنایی ساختگی (مانند نورپردازی با لامپ ال ای دی ) یا طبیعی برای نمایان ساختن مکانی و یا چیزی را در چشم، نورپردازی می گویند. روشنایی و نور پردازی یکی از حرفه ها است که ریشه در گذشته مان دارد و پرداختن به آن از دیرگاه در کشورمان دارای ارزش بوده تا آنجا که همانند یک آیین درآمده و میترا از امشاسپندان، پیش از زرتشت به نام فرشته روشنایی شناخته شده و آیین میترائیسم تا سده ۱۴ (میلادی ) در اروپا پیروانی داشته است.  در ادامه به انواع نورپردازی و اصول نورپردازی نیز پرداخته می شود.

اصول انواع نورپردازی

انواع نورپردازی

به طور کلی می‌توان گفت چهار نوع نورپردازی وجود دارد که می‌تواند در طراحی نور پردازی در دکوراسیون‌ها، نورپردازی نما و مکان های مختلف مورد استفاده قرار گیرد. این چهار نوع عبارتند از:

  • نورپردازی محیط

در این نوع یک مکان با فضای معین مانند اتاق یا سالن با میزان مشخصی از یک نور عمومی پر می‌شود. میزان روشنایی و نور لامپ در این سبک از نورپردازی به میزانی است که اشیاء به خوبی دیده شوند.

  • نورپردازی کاری

در این نوع، نور به یک نقطه مشخص تابیده می‌شود و هدف از آن فراهم کردن روشنایی کافی برای انجام دادن فعالیت‌های روزانه کاری مانند مطالعه یا تهیه‌ی غذا و … است.

  • نورپردازی متمرکز

این سبک نوعی از نور پردازی کاری محسوب می شود که عمدتاً برای تمرکز بر روی آثار هنری و یا ویژگی‌های معماری و در طراحی های دکوراسیون داخلی مورد استفاده قرار می‌گیرد.

  • نورپردازی تزئینی

از این روش برای زیبایی بخشیدن به محیط استفاده می‌شود. نورپردازی‌های تزئینی به گونه‌ای طراحی می‌شوند که توجه افراد را به خود جلب کنند. معمولاً نور‌های تزئینی در ناحیه‌ مرکزی اتاق تنظیم می شود؛ یک مثال از این نور پردازی استفاده از لوسترهاست.

اصول نورپردازی

یکی از قواعد اصلی نور پردازی که گاهی مورد بی توجهی نیز قرار می گیرد، روشنایی بخشیدن به مکان هایی است که در طول شبانه روز بیشترین استفاده را دارند و افراد معمولاً در آن مکان حضور بیشتری دارند. این مکان ها باید بیشتر از سایر مکان ها در رعایت اصول نورپردازی و با توجه به انواع نورپردازی مورد توجه قرار گیرند و اهیمت تاثیر نور بر بهره وری نیر مورد توجه قرار می گیرد.

نکته مهم دیگر اصل تعادل نور است. تمرکز منابع نور در هر مکان باید بر روی ناحیه‌هایی باشد که در آن کار بیشتری صورت می‌گیرد و در عین حال سایر پرتوهای نور نیز باید به گونه‌ای در یک مکان منتشر شوند که آرامش دیداری را به هم نریزند. یک اشتباه رایج آن است که نیاز به روشن کردن کل اتاق داریم در حالی که باید سعی کرد به جای روشن کردن کل اتاق، نور لامپ و فواصل آن‌ها را به درستی تنظیم گردد. 

دلیل پرنور بودن بعضی از مکان‌ها لزوماً تعداد بیشتر لامپ یا استفاده از لامپ ال ای دی پرنور نیست، بلکه تنظیمات و چینش درست و ترکیب درستی از نورهای مختلف است. مهم‌ترین نکته در نور پردازی دکوراسیون داخلی آن است که بر اساس عملکرد فضای مورد استفاده‌، آن را نورپردازی کرد. مثلا نورپردازی آشپزخانه با اتاق خواب و لامپ لوستر متفاوت است. همچنین میتوان از لامپ های مختلفی مانند لامپ ادیسونی، لامپ فیلامنتی ( لامپ فیلامنت ) یا … استفاده کرد.

نورها فقط برای زیبایی نیستند؛ بلکه یکی از عوامل مهم در سلامتی چشم‌ها نیز محسوب می‌شوند. نورهای سفید اگر شدید باشند منجر به خستگی چشم‌ها می‌شوند برای همین تا حد ممکن از لامپ کم مصرف یا مهتابی باید اجتناب کنید. ترکیبی از نورهای سفید و زرد رنگ می‌توانند برای چشم‌ها نور مناسبی را ایجاد کند. در انتخاب لامپ کم مصرف یا لامپ ال ای دی ، لامپ‌های ال ای دی هم جایگزین مناسبی برای لامپ‌های رشته‌ای محسوب می‌شوند و استفاده از آن‌ها در رنگ‌های مختلف می‌تواند علاوه بر ایجاد نور مناسب و با کیفیت، در کاهش هزینه‌ها نیز موثر است. ضمن اینکه لامپ LED سالم ترین لامپ است.

برای مطالعه بیشتر نیز می توانید مطلب پنج مزیت کلیدی تجاری نور پردازی ال ای دی (LED) را مطالعه نمایید.  همچنین اگر قصد نور پردازی اصولی در خانه، مغازه و یا اداره و شرکت خود را دارید به شما پیشنهاد میکینم مطالب لامپ ال ای دی خانگی ؛ خرید لامپ برای خانه و حیاط، لامپ‌ ال‌ ای‌ دی برای فروشگاه‌ ها و مغازه ها و لامپ ال ای دی برای اداره و شرکت  و ماهیت نور چیست را مطالعه نمایید.