لامپ چیست ؟
لامپ چیست

لامپ چیست ؟

لامپ چیست ؟

لامپ میتره یا چراغ الکتریکی یک چشمه نور مصنوعی است که شامل یک منبع نوری و قطعات و تجهیزات مکانیکی و الکتریکی مثل حباب، اتصالات، به همراه مدارات راه انداز مانند خازن و … می‌شود که در یک محفظه شیشه ای یا پلاستیکی قرار داده شده‌اند، و از آن‌ها جهت تبدیل انرژی الکتریکی به روشنایی کمک می‌گیرند. 

انواع لامپ

از گذشته تا کنون نسل های مختلفی از انواع لامپ‌ ساخته و روانه بازار شده است. هر کدام از انواع لامپ ها کاربرد خاص خود را دارند. در ادامه در این مطلب از مجله میتره به معرفی اصلی‌ترین دسته های آن پرداخته شده است.

انواع لامپ رشته ای

رشته‌ای یا التهابی با رشته تنگستن پیچیده شده، در سال ۱۹۲۰ میلادی به بازار آمد. لامپ‌رشته ای یک چشمه نور مصنوعی است که نور سفید درخشانی از خود ساطع می‌کند. در این لامپ‌ها، جریان الکتریکی از یک رشته نازک از جنس فلزی به نام تنگستن که مقاومت الکتریکی نسبتاً زیادی دارد عبور کرده و آن را به شدت داغ می‌کند. رشته نازک در اثر داغ شدن، نورانی می‌شود. یک حباب شیشه‌ای بسته از رسیدن اکسیژن به رشته جلوگیری می‌کند که در غیر این صورت رشته سریعاً اکسیده شده و خواهد سوخت.

بیشتر انرژی برق دریافتی (حدود ۹۰ درصد) به گرمای تبدیل می‌شود که باعت گرمی هوا می‌گردد و باید توسط تهویه‌های مطبوع یا هواکش‌ها از ساختمان دفع شود که اغلب باعث اتلاف بیشتر انرژی برق می‌شود. در بعضی مناطق تاریک و سرد که به گرما و نور نیاز دارند گرمای تولید شده ناخواسته، ممکن است دارای ارزش باشد.

لامپ مایکروویو

لامپ‌های مایکروویو معروف به لامپ های الکترود کمتر نامیده می‌شوند. زیرا آن‌ها به الکترود برای احتراق لامپ متکی نیستند. طراحی منحصر به فرد این چراغ ها با تابش لامپ با استفاده از انرژی مایکروویو به جای جریان دادن بین الکترودها. تابش در تمام طول لامپ با تخلیه گاز پر از کل لامپ تولید می شود. مایکروویو از یک جعبه کوارتز حاوی جیوه ساخته شده و از مکمل های متال هالید مورد نیاز برای ایجاد طول موج خاصی از اشعه ماوراء بنفش ساخته شده اند.

مزایای استفاده از لامپ های بدون الکترومغناطیسی عبارتند از قابلیت فوری روشن / خاموش، بدون سیم، بنابراین آنها می توانند در محیط های سخت تر، عمر طولانی تر نسبت به لامپ رشته ای داشته باشند.

لامپ هالوژن (لامپ اس ام دی )

نوعی چراغ رشته‌ای است که در آن گازهای فشرده و خنثی و مقدار اندکی از عناصر هالوژن مانند ید و برم اضافه شده‌است. چرخه موجود در چراغ هالوژن که موجب ته‌نشین شدن مجدد تنگستن بخار شده بر روی رشته می‌شود نقش مؤثری در افزایش عمر این نوع لامپ‌های دارد. در این چراغ به علت وجود همین چرخه امکان بالا بردن دمای رشته بدون کاهش یافتن عمر محصول نسبت به لامپ‌های معمولی نیز به وجود می‌آید که به افزایش بهره‌وری آن می‌انجامد. این لامپ‌ها همچنین به علت اندازه کوچک و نور مناسب و آرامش بخششان، کابردهای خاص خودشان را در میان سیستم‌های نورپردازی دارند.

انواع لامپ کم مصرف ( فلورسنت

فلوئورسنت فشرده یا لامپ‌کم‌مصرف نوعی لامپ‌فلوئورسنت هستند. بسیاری از این لامپ‌ها برای جایگزینی با لامپ‌های التهابی قدیمی ساخته شده‌اند. چراغ فلوئورسنت فشرده در مقایسه با چراغ رشته ای، نور یکسانی را با مصرف انرژی کمتر تولید می‌کنند و عمر بیشتری هم دارند، اما معمولا قیمت بیشتری نیز دارند. این چراغ‌ها مانند همه لامپ‌های فلوئورسنت دارای مقادیر کمی جیوه هستند و همین موضوع دور ریختن آن‌ها را با مسائل زیست محیطی و سلامتی گره زده است.

لامپ

انواع لامپ ال ای دی

لامپ ال‌ ای‌ دی ( لامپ LED ) نوعی از منابع نور حالت جامد است که برای روشنایی از دیود نورافشان یا ال ای دی، استفاده می‌کند. این لامپ‌ها در گذشته فقط به عنوان چراغ قرمز رنگ در درون دستگاه‌های الکترونیکی کاربرد داشت. با توجه به مصرف برق کم، طول عمر بسیار بالا و تکنولوژی پیشرفته ساخت، توانست جای خود را در صنعت روشنایی در دنیا باز کنند.

لامپ‌های LED کارایی و طول عمر و بازده انرژی بالایی دارند که چند برابر لامپ‌های رشته‌ای است و از دیگر لامپ‌های کم مصرف نیز کارآمدتر هستند. پیش‌بینی می‌شود که بازار لامپ‌های LED در دهه آینده بیش از دوازده برابر شود؛ در شاخص بهبود راندمان مصرف نیز از سال ۲۰۱۶ به بعد، میزان مصرف انرژی لامپ‌های LED به حدود ۱۰ درصد میزان مصرف لامپ‌های رشته‌ای رسیده است.

LED مخفف کلمات Light emitting diode است که معنای دیود ساطع‌کننده نور را می‌دهد. دیودهای ساطع‌کننده نور در واقع جزء خانواده دیودها هستند که زیرگروه نیمه هادی‌ها به‌شمار می‌آیند. خاصیتی که LED‌ها را از سایر نیمه‌هادی‌ها متمایز می‌کند این است که با گذر جریان الکتریکی از آن‌ها مقداری انرژی به صورت نور از آن‌ها ساطع می‌شود.

پیشنهاد می کنیم در این زمینه مطلب مضرات لامپ‌ال‌ای دی ، آموزش و راهنمای نصب‌لامپ ال ای دیو انواع ال ای دی را مطالعه بفرمایید.

لامپ قوس کربنی

نوعی لامپ‌است که در آن با کمک یونش گاز میان دو الکترود و تولید قوس الکتریکی، نور تولید می‌شود. هنگام تخلیه الکتریکی در جوبین دو الکترود، نور شدیدی تولید می‌شود که حاوی مقدار زیادی تابش فرابنفش است. با تأمین جریان الکتریکی، قوس ادامه می‌یابد. بازدهی این لامپ‌ها بسیار زیاد است و از آن‌ها در نورافکن‌ها، لامپ‌های پروژکتور و دیگر لامپ‌های ویژه، مانند لامپ‌های به کار رفته در درخش‌ها استفاده می‌شود.

لامپ تخلیه گازی

نوعی لامپ‌است که بر اثر گذشتن الکترونهای پرانرژی از داخل گاز نور تولید می‌کند. این الکترون‌ها به اتم‌های خنثی درون گاز برخورد می‌کنند و سبب تحریکشان می‌شوند و به اصلاح می‌گویند گاز برانگیخته می‌شود. لامپ تخلیه الکتریکی شامل شیشه یا سیلیکایی است که با دو الکترود فلزی که با گاز از هم جدا شده‌اند پوشش داده شده‌است. گازهایی شامل نئون، آرگون، زنون، سدیم، متال هالید و جیوه. اساس کار این لامپ‌ها همانند قوس کربنی است،

لامپ مغناطیسی

لامپ‌های نسل جدید مغناطیسی ال وی دی، دارای ویژگی‌هایی است خاصی نسبت به سایر منابع نوری است. لامپ‌های موجود که در صنایع، خیابان‌ها و کارخانجات و… دارای مصرف انرژی بالا و طول عمر کمی می‌باشند ولی نسل جدید روشنایی تا ۸۰٪ در مصرف انرژی صرفه‌جویی کرده و با طول عمری معادل ۱۰۰ هزار ساعت می‌تواند بیش از ۲۰ سال قابل استفاده باشد. از نظر زیست‌محیطی نیز از این لامپها به عنوان نور سبز یا دوستدار محیط زیست نام برده می‌شود زیرا از گازهای خطرناک و همچنین جیوه مایع در ساختار آن‌ها استفاده نشده‌است.

 

اگر علاقه مند هستید تا در مورد انواع منابع نوری اطلاعات بیشتری کسب کنید، می توانید سایر مطالب آموزشی و کاربردی مجله میتره را مطالعه بفرمایید.